Gezocht: huisarts in Tilburg!
Kan ik mijn huisarts alsjeblieft meeverhuizen? De consulten via beeldbellen of gewoon ouderwets per telefoon. Als we maar hulp krijgen als het nodig is – en dan met name voor ons zoontje van 3, die gemiddeld eens per 2 maanden ziek is.
Binnen een dag was het geregeld: huis verkopen, huis kopen. En dus gaan we van Halsteren terug naar Tilburg, onze oude studentenstad. Het heeft zo moeten zijn, zeiden we, net als iedereen die het verhaal hoorde: we gaan op 200 meter wonen van ons allereerste flatje in Tilburg.
Twaalf jaar geleden gingen we er weg, richting onze roots, richting vastigheid en zekerheid. Toen zat de huisarts twee deuren verder van ons grote appartement in de kleine provinciestad. Binnenlopen, inschrijven, intakegesprek. Daarna kwamen we er bijna nooit – tot we een kind kregen. De huisarts werd onze beste vriend in de strijd tegen reflux, koorts, hoesten, oor- en longontstekingen.
Nu gaan we terug naar de grote stad. Huisartsen genoeg in de buurt, maar binnenlopen, inschrijven, intake… ho maar! Een hele ochtend scrollen op Google levert uitsluitend rode letters op: op dit moment geldt een tijdelijke patientenstop, we nemen geen nieuwe patienten aan tot nader order.
Toch maar even bellen. Nee, een wachtlijst is er niet. Zelfs daar is het te druk voor, om een wachtlijst bij te houden. Probeer de zorgverzekeraar maar. Die hebben een beter overzicht.
‘Ja, Tilburg is een probleem geworden,’ zegt de zorgcoach van het Zilveren Kruis. We komen op de lijst van ‘het issueteam’, die ons op de hoogte brengt als er ergens bij een huisarts in ons postcodegebied in Tilburg weer plek is. ‘Of als er een nieuwe praktijk start.’
Zoals Nijs & Van Heugten, vijf minuten lopen vanaf ons nieuwe huis. Zij begonnen in 2020. In minder dan een jaar zaten ze vol. Dat belooft wat.
Hoe lang we moeten wachten tot we een eigen huisarts krijgen, geen flauw idee. ‘Als je een klacht hebt, kun je eenmalig als passant bij een huisarts langs’, zegt de zorgcoach. En we kunnen ook zolang aan de slag met Medicoo, een app of op de website thuisarts.nl.
Nou… dan kies ik liever voor mijn eigen vertrouwde huisarts. Die ons kent, ons dossier beheert en die weet waarvoor je als jonge ouder bij de dokter komt: om gerustgesteld te worden en als het echt nodig is: antibiotica.
Geruststellen en sussen… dat doet zo’n app natuurlijk ook. En toch heb ik liever onze eigen huisarts – zo’n ‘niets aan de hand’-boodschap geloof ik toch eerder van een persoon van vlees en bloed.
0 reacties