Wachten

Gepubliceerd door Inge Duine op

20 uur wachten voor The Queen of 4 uur wachten op Schiphol. Waarom gaan mensen zonder morren uren in de rij staan om naar een kist te kijken, terwijl ze het verschrikkelijk vinden om uren in de rij te staan om zelf in een kist te zitten?

Natuurlijk het is ander volk, een ander soort mensen. Monarchisten versus hedonisten. Maar die koninginssgezinden gaan vast ook wel eens op vakantie. Misschien zelfs wel via Schiphol – of vanaf Heathrow, daar is het ook een zootje. Staan ze dan gedwee en zonder wanklank in de rij bij de terminal? Of staan ze te vloeken en te tieren en ondertussen ‘ach en wee’ te roepen over hoe erg het allemaal wel niet is? 

Het laatste denk ik. Het ene wachten is anders dan het andere wachten. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de once in a lifetime-experience. De eer betuigen aan het levenloze lichaam van een dode koningin kan waarschijnlijk maar 1 keer in je leven; daar wacht je dan graag een paar uurtjes extra voor. 

Terwijl… op vakantie gaan doen we minstens 1 of 2 keer per jaar. Dat is niet zo bijzonder. Daar moeten we zo lang mogelijk van genieten. Dat hebben we immers verdiend, want we hebben er hard voor gewerkt. Dan gaan we die kostbare tijd toch niet opmaken aan iets nutteloos als wachten?

Wachten is sowieso een relatieve beleving van tijd. Een kwartier wachten bij de tandarts is niet zo heel erg – als je tenminste geen pijn aan je tanden hebt of bang bent voor de tandarts. Een kwartier wachten tot het eten op tafel staat, valt ook wel mee. Behalve voor mijn zoontje dan. Die wil nu eten. NU. Maar ja, hij is 3. Geduld is een oefening die met de jaren komt.

En wachten op een kankeruitslag duurt altijd te lang. Want je wilt weten: ga ik dood of niet? 

Is dat dan wat het verschil in beleving veroorzaakt, wachten als zaak van leven of dood? Als in: ik leef, want ik sta uren in de rij om een lijk in een kist te zien? Of: als ik in die kist zit om op vakantie te gaan begint mijn leven pas echt.

Hmm… als dat de functie van vakantie is – echt gaan leven – zijn we dan niet ook gewoon levenloze lichamen in een vliegende kist? 

Hoi 👋
je leest nog steeds!

Een mail ontvangen bij een nieuwe blog?

Ik stuur je geen spam!

Categorieën: leven

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *